Programmabegroting 2020-2023

Programma 03: Zorg en welzijn

Wat gaan we er voor doen?

Wat gaan we het aankomende jaar doen?

Werken aan ‘Gezonde Scholen’
Door in te zetten op de certificering van de Gezonde Schoolvignetten, gaan we in samenwerking met de Helmondse scholen werken aan ‘Gezonde Scholen’, naast het verduurzamen van de scholen en de aanpak van het binnenklimaat. Daarmee wordt onderwijs aangeboden waar gezonde omgeving, gezonde voeding, sporten en bewegen, natuur en milieu en weerbaarheid centraal staan.

Opstellen lokaal preventieakkoord
In aansluiting op het Nationaal preventieakkoord leggen we de focus op bewegen, voeding en roken en nemen we tevens het thema drugs mee in de aanpak. Dit resulteert in een lokaal preventieakkoord. Het lokaal preventieakkoord geldt voor de hele gemeente Helmond. Hierbij wordt de focus gelegd op wat er allemaal al gebeurt in de stad én worden de stakeholders aan elkaar verbonden. Vanuit de aanpak preventieve Gezondheid hebben een aantal wijken in de gemeente Helmond daarbij meer aandacht voor een gezonde levensstijl nodig. We zien dat er grote gezondheidsverschillen zijn tussen wijken met een lage sociale economische status (SES) versus een hoge(re). Om die reden stellen we, mede op basis van ‘wijkfoto’s’ en data-analyses, voor alle wijken wijkpreventieplannen op.
Hier is reeds geld voor beschikbaar gesteld. In zowel het preventieakkoord als de wijkpreventieplannen, zetten we in op een gezonde levensstijl én een gezonde leefomgeving die tevens uitnodigt tot bewegen. Het verbeteren van de (ervaren) gezondheid gaat uit van meerdere pijlers, waaronder een gezond lichaam maar juist ook meedoen in de maatschappij, educatie en werk. Dit draagt niet alleen bij aan gezondheid, maar ook aan de leefbaarheid en zelfredzaamheid van onze inwoners.

Verbeteren ondersteuning mensen met verward gedrag.
Het aantal mensen met verward gedrag groeit. We willen daarom dat in onze wijken expertise op het gebied van verwardheid 24/7 beschikbaar is. Lokaal en regionaal investeren we in een persoonsgerichte aanpak, goede opvang en vervoer. Dit kan veel leed voor de persoon en omgeving voorkomen en is daarmee ook kostenbesparend.
Daarnaast evalueren we de implementatie van de Wet Verplichte GGZ (Wvggz) en de Wet Zorg en Dwang (Wzd). Deze wetten worden per 1 januari 2020 ingevoerd. De Wvggz en Wzd richten zich op een specifieke groep mensen die verplichte zorg nodig hebben.
Bovendien zetten we de cursus ‘Mental Health First Aid’ in voor onze professionals en inwoners om de kennis en vaardigheden met betrekking tot psychische gezondheid te vergroten. Op deze manier ondersteunen we de doelgroep ook om niet verder verwijderd te raken van onze maatschappij. Daarmee geven we invulling aan de raadsmotie ‘eerste hulp bij psychische problemen’.

Informele inloopplekken
In 2020 realiseren we informele inloopplekken voor kwetsbare inwonersgroepen. Dit doen we door bestaande ontmoetingsplekken in de diverse wijken te benutten. Dergelijke plekken leveren een bijdrage aan het voorkomen/bestrijden van eenzaamheid, bevorderen de sociale participatie en bieden ontlasting aan mantelzorgers.

Plan van aanpak Decentralisatie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang
Naar aanleiding van de aanstaande wetswijziging stellen we een plan van aanpak vast met daarin een voorstel hoe we omgaan met de herpositionering (middelen en taken) van onze centrumfunctie Beschermd Wonen. Over de eventuele doordecentralisatie van de Maatschappelijke Opvang naar alle gemeenten zal op basis van een evaluatie in 2023 een beslissing worden genomen.

Streven naar passende woonruimte
We streven naar passende woonruimte voor al onze inwoners. Vanuit de inclusiegedachte is het uitgangspunt dat ook onze kwetsbare inwoners over een goede woonplek beschikken. Vanuit het Bestuurlijk Overleg Wonen-Zorg is een plan van aanpak vastgesteld, dat in 2020 moet uitmonden in concrete voorstellen ten aanzien van de huisvesting van:

  • de (intramurale) doelgroep Beschermd Wonen die moet afschalen naar zelfstandig wonen,
  • de doelgroep 18 - 27 die zelfstandig moet/wil wonen maar waar wel begeleiding nodig is,
  • een groep van overlast gevende Helmonders die steeds “rond gaan” binnen de zorg.

Start herijking subsidies
Eén van de opdrachten uit de kadernota Sociaal Domein is het herijken van de subsidiëring van de maatschappelijke organisaties uit de stad en het invoeren van een structurele regeling voor incidentele subsidiëring van inwonerinitiatieven. Deze laatste regeling is voor 1 juli 2020 gerealiseerd. Daarnaast starten we met het herijken van de structurele subsidies in het kader van het (jaarlijkse) subsidieprogramma Versterken Lokale Netwerken.

ga terug